Galop Thema-avond Autoriteit En Opvoeding

Introductie

Onlangs verscheen het nieuwe boek “Autoriteit” van klinisch psycholoog en UGent-professor Paul Verhaeghe. Met autoriteit loopt er vandaag heel wat verkeerd: politiek en religie zijn hun geloofwaardigheid kwijt, ouders hebben geen controle over het gedrag van hun kinderen, … In zijn nieuwste boek bevraagt Paul Verhaeghe de manier waarop autoriteit functioneert, waarom er tegenwoordig zo weinig waarde wordt gehecht aan autoriteit en wat een alternatief kan zijn. Eeuwenlang was het patriarchaat een bron van autoriteit. Vandaag is het geloof daarin verdwenen, met als gevolg dat autoriteit afglijdt naar pure macht. De geschiedenis leert dat dit geen goed idee is. Verhaeghe zoekt en vindt een nieuwe invulling: in de groep, die een individu of instelling autoriteit verleent – van ouderverenigingen, burgergroepen tot aandeelhoudersvergaderingen. Deze verschuiving is volop aan de gang in opvoeding en onderwijs en leidt tot mooie resultaten. Als maatschappij staan we echter op een wissel, stelt de hoogleraar: richting macht of richting nieuwe autoriteit.

Op woensdagavond 9 december om 19u30 stelt professor Paul Verhaeghe zijn nieuwste boek voor in de gebouwen van de FPPW (Auditorium 1, Dunantlaan 2). Aansluitend maakt Dr. Lieselot De Wilde, pedagoge verbonden aan de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek, enkele kritische kanttekeningen bij het gespreksthema. Lieselot De Wilde doet onder meer onderzoek naar zogenaamde ‘risicokinderen’, kinderen die in gevaar zijn omdat ze niemand hebben die voor hen zorgt, maar die tegelijk ook zelf als een gevaar voor de samenleving worden aanzien.

Hierna volgt een publieksdiscussie. We sluiten af met een receptie.

Inkom voor studenten, GALOP- en GAP-leden is gratis. Niet-leden betalen 5 EUR.
Programma

19u00 - Ontvangst
19u30 - Boekvoorstelling door prof. dr. Paul Verhaeghe + kritische kanttekeningen door dr. Lieselot De Wilde + publieksdiscussie
21u00 - Receptie


Tickets

Prijs: Gratis voor leden, 5 euro voor niet-leden.


Tickets kunnen tot uiterlijk 2015-12-06 23:59 gereserveerd worden via onderstaand formulier.

Reservatie van betalende tickets is pas gegarandeerd na ontvangst van betaling (binnen de vijf dagen).


Betalen gebeurt via volgend rekeningnummer: BE92 3630 9821 0823 (BIC-code: BBRU BE BB) met de vermelding GALOP Autoriteit en de namen van de personen voor wie de tickets bedoeld zijn.


Wees snel, want de plaatsen zijn beperkt!


Locatie

Auditorium 1, FPPW, Henri Dunantlaan 2, 9000 GentInschrijvingsformulier

Het is niet langer mogelijk om in te schrijven voor deze activiteit. De deadline was 2015-12-06 23:59.


Ben je nieuwsgierig wie er nog allemaal is ingeschreven? Neem dan hier een kijkje.