Error: Deze Link Werkt Niet

Introductie

Na een verplichte onderbreking van onze activiteiten omwille van corona komt GALOP met een nieuwe concept ‘Revisit the professors’, waarin we een aantal oud-professoren aan het woord willen laten die nog steeds een relevante en kritische kijk hebben op de samenleving en het pedagogisch werkveld.
De eerste emeritus die we op woensdag 30 november 2022 in deze reeks willen opvoeren is prof. dr. Johan Mertens, bioloog en ecoloog en jarenlang een zeer geliefd lesgever in de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen met vakken als ‘Biologische basis van gedrag’ en ‘Gedragsecologie. Johan Mertens is nog steeds erg scherp van geest en volgt de recente literatuur op de voet. Als begenadigd lesgever beschikt hij over de gave om complexe materie voor een breed publiek toegankelijk te maken. In zijn recent verschenen boek ‘Het patriarchaat op de schop: een ecologisch perspectief’ gaat hij in op één van de ziekten van deze tijd: bezit en macht, waaraan vooral mannen gevoelig zijn. Nochtans steekt dit schril af tegen de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen in traditionele samenlevingen en had de wereld er helemaal anders kunnen uitzien. Mertens’ conclusie is dan ook duidelijk: het eeuwenoude patriarchaat moet er aan geloven.
Tijdens een heldere en meeslepende uiteenzetting zal Johan Mertens ingaan op het ontstaan en de gevolgen van het patriarchaat en waarom het anders moet. Aansluitend wordt hij van weerwoord gediend door prof. Maria De Bie, sociologe en professor sociale agogiek en jarenlang verbonden aan de vakgroep Sociaal werk en sociale pedagogiek van de UGent. Ook prof. Kris Rutten, huidig lesgever van het vak ‘Antropologie’ en de opvolger van het vak van Johan Mertens in het curriculum, zal zijn visie op deze maatschappijvorm delen. Aansluitend is er mogelijkheid om met de auteur in gesprek te gaan en het boek aan te kopen.
Programma

19u: Onthaal en verwelkoming
19u30: Lezing 'Het patriarchaat op de schop' door prof. Johan Mertens
20u45: Reflecties en vragen door em. prof. Maria De Bie en prof. Kris Rutten
21u15: Netwerkreceptie aangeboden door GALOP


Tickets

Prijs: Gratis voor leden, gratis voor niet-leden.


Tickets kunnen tot uiterlijk 2022-11-22 23:59 gereserveerd worden via onderstaand formulier.

Wees snel, want de plaatsen zijn beperkt!


Locatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Auditorium 4, H. Dunantlaan 2, 9000 GentInschrijvingsformulier

Het is niet langer mogelijk om in te schrijven voor deze activiteit. De deadline was 2022-11-22 23:59.


Ben je nieuwsgierig wie er nog allemaal is ingeschreven? Neem dan hier een kijkje.